Wednesday, December 7, 2022
Home > Limba Romana > Comentariul “Enigma Otiliei” de George Călinescu

Comentariul “Enigma Otiliei” de George Călinescu

“Enigma Otiliei” este un roman, al cărui autor este George Călinescu – “temeinic și fecund critic literar”,”patronul criticii moderne”.

Acest roman este scos de sub tipar în anul 1938 și se bucură de o înaltă apreciere. “Enigma Otiliei se clasează printre operele de întâia mână ale epicei noastre urbane” (Pompiliu Constantinescu).

Personaje:

– Otilia Mărculescu – fiica adoptivă a lui Costache Giurgiuveanu din a 2-a căsătorie. “Fată de 18 ani cu fața măslinie”, “cu nasul mic și ochii foarte albaștri”, “trup subțiratic”, “cu oase de stil perfect”, “o stăpânire desăvârșită de femeie”. Apare în operă ca opusul Aureliei.

– Felix Sima – protagonistul, personajul dinamic, care participă la acțiune în calitate de martor al autorului. El se încadrează în categoria intelectualilor de elită. Cariera îi este strălucită, dar căsătoria nereușită, întrucât nu se bazează pe iubire.

– Costache Giurgiuveanu – psihologia sa controlează relația dintre Otilia și Felix, întrucât manifestă un puternic sentiment patern (față de Otilia). Acțiunea romanului începe cu prima întâlnire al lui cu Felix și se termină cu moartea acestuia.

– Algae Tulea – “baba absolută”, e sora lui moș Costache, care e definită prin dorința de a se îmbogăți prin moștenirea banilor acestuia. Ea își apără copiii în orice situație.

– Simion Tulea – maniac decrepit (decăzut).

– Aurica Tulea – tipul femeii bătrâne.

– Titi Tulea – tipul debilului mental.

– Georgeta – tipul femeii ușuratice, de moravuri ușoare, care se lasă condusă de bani.

– Stănică Rațiu – avocat fără procese, activitatea căruia constă în căutarea diferitor metode de a obține bani.

Tema: burghezia bucureșteană de la începutul secolului XX, ce prezintă aspecte caracteristice din perspectiva social – economică (moștenirea averii lui moș Costache).

Motive: moștenirea, paternitatea.

Conflictul: încercările membrilor clanului Tulea de a pune mâna pe averea lui Costache Giurgiuveanu.

Daniel
Salut! Mă numesc Daniel și sunt aici pentru a te ajuta cu temele pentru acasă.

Leave a Reply