Wednesday, December 7, 2022
Home > Limba Romana > Eseu pe tema “Eroul preferat dintr-un roman citit”

Eseu pe tema “Eroul preferat dintr-un roman citit”

Eseu pe tema “Eroul preferat dintr-un roman citit” – Ana din romanul “Ion” de Liviu Rebreanu.

Ana este un personaj feminin, care visează la o dragoste mare. Este fiica lui Vasile Baciu – bogătașul satului, proprietarul mai multor pământuri.

Ea este logodită cu George Bulbuc, dar se îndrăgostește de Ion. Ea dăruiește iubire, fără, însă, ca să primească și ea în loc. Astfel, putem spune că Ana e personajul cu un profil moral superior. Era răbdătoare (cu toate că Ion o bătea, ea nu îl părăsea). Din punctul de vedere fizic al lui Ion, Ana e nesemnificativă – nu e frumoasă (“slăbuță și urâțică”). Lui George – “deloc nu i se părea urâtă, însă nu zicea că e cine știe ce frumoasă”.

Ana este personajul femeii de la țară: își acceptă destinul, își acceptă bărbatul, muncește mult și e foarte răbdătoare. Autorul o surprinde pe Ana în trei ipostaze:

  1. tânăra fată îndrăgostită de Ion;
  2. soția nefericită;
  3. mama – ipostaza care în anumite circumstanțe ar fi putut-o salva pe nefericita femeie;

E o femeie firavă, fără personalitate, ușor convertită de Ion. Avea iluzia că Ion o va iubi cu adevărat. Ana era slabă de caracter, fiind împovărată de situațiile în care nimerește. Suicidul a devenit singura ieșire din situație. Ea poartă o luptă interioară crâncenă – e criticată de toată lumea că a rămas însărcinată înainte de nuntă.

Daniel
Salut! Mă numesc Daniel și sunt aici pentru a te ajuta cu temele pentru acasă.

Leave a Reply